Lagsporten ishockey

Ishockey är en av de absolut största sporterna i världen, både sett till antalet utövare och supportrar. Sporten har en lång historia och är både underhållande att se på och själv utöva. Uttrycket om att det går fort i hockey stämmer mycket väl in på den hastighet som både spelare och puck kan ha på isen.

Internationellt sätt finns det en mängd olika arenor där världens landslag ställs emot varandra. Vid de Olympiska Vinterspelen har sporten varit en gren sedan många år tillbaka och varje vår arrangeras världsmästerskapet. Här har många nationer tagit hem titeln under året och det svenska landslaget Tre Kronor har många VM-medaljer i skåpet.

Här hemma i Sverige har idrotten fått ett fast fäste, inte främst hos fansen. Den svenska högstaligan SHL inkluderar de fjorton främsta lagen som under säsongen möter varandra i en tuff grundserie över 52 omgångar. När dessa möten är över avancerar de bästa till slutspel, där en ny svensk mästare ska krönas. Här spelas varje internt möte över sju matcher, där laget med flest segrar går vidare till nästa omgång. Samtidigt som slutspelet pågår får de sämsta lagen ifrån grundserien kämpa för att stanna kvar ock inte halka ner till andraligan Hockeyallsvenskan. Här är vinnaren garanterad ett avancemang till SHL och kommer ersätta laget som förlorar SHL-kvalet.

Även i Finland har sporten väckt ett stort intresse och här slår hockeyn till och med fotbollen i popularitet. Detta har nationen sitt landslag att tacka, då de finska lejonen är ett av de främsta lagen internationellt. De må inte ha tagit hem flest guldmedaljer i världsmästerskapet, men har visat prov på vad ett väl sammansvetsat lag kan åstadkomma. Klubblags-mässigt så återfinns de bästa lagen i högstaligan Liiga, som spelas utifrån ett liknande upplägg som SHL. Däremot är ligan låst och lagen som deltar här riskerar inte att behöva lämna vid slutet av säsongen.

På andra sidan Atlanten hittar vi hockeyn Mekka – Kanada. Här lever och andas befolkningen hockey och även de allra minsta städerna har egna stora arenor där sporten utförs. Tillsammans med USA har landet sin nationella hockeyliga NHL, som nog även den minst hockeyintresserade har koll på. 31 klubblag kämpar här i varje säsong om den ultimata mästartiteln som tilldelas vinnaren i Stanley Cup. Matcherna följs av fantaster ifrån alla världens hörn och det är väldigt sällan som en match inte spelas inför fullsatta läktare.